Łąka kwietna zamiast trawnika
Pielęgnacja trawnika, a szczególnie częste koszenie może wydawać się
niektórym właścicielom ogrodów zbyt uciążliwe. Wtedy zamiast tego można
założyć łąkę kwietną. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają
zbyt dużo czasu na pielęgnację ogrodu, albo nie chcą ponosić zbyt
dużych kosztów, jakie niesie jednak za sobą utrzymanie w dobrym stanie
trawnika. Zwolennikami kwietnej łąki będą też osoby o ekologicznym
nastawieniu do przyrody więcej...
EKOLOGICZNY OGRÓD
Naturalne środki służące do zasilania roślin oraz do zwalczania chorób i
szkodników w ogrodzie cieszą się sporym zainteresowaniem. I trudno się
temu dziwić - są bezpieczniejsze od środków chemicznych, możemy je sami
sporządzać no i są zgodne z naturą. Trzeba jednak pamiętać, że nie są to
środki, które w cudowny sposób zwalczą wszystkie szkodniki i choroby w
ogrodzie. Trzeba też uzbroić się w cierpliwość bo środki naturalne
działają wolniej niż radykalne środki chemiczne.
więcej na temat środków naturalnych ...
Rośliny kwitnące wczesną wiosną
źródło/www.leroymerlin.pl/Warto posadzić w ogrodzie rośliny, które kwitną wczesną wiosną, aby cieszyć się ich urodą już od pierwszych słonecznych dni. Należą do nich np. oczary, które mogą kwitnąć już pod koniec stycznia, a także kaliny (niektóre odmiany kwitną już w lutym) oraz wrzośce (pierwsze odmiany zakwitają pod koniec lutego) i forsycje (kwitną na przełomie marca i kwietnia).
Oczary
Oczary to jedne z najwcześniej kwitnących krzewów. Niekiedy kwiaty
pojawiają się już w styczniu! Niektóre gatunki kwitną późną jesienią,
jednak przeważnie oczary zakwitają w okresie od lutego do kwietnia. czytaj więcej...
Forsycje
Forsycje zakwitają wczesną wiosną (w marcu oraz kwietniu), jeszcze przed
pojawieniem się liści. Główną ozdobą tego krzewu są złocistożółte,
dzwonkowate kwiaty. Liście pojawiają się dopiero po kwitnieniu, wtedy
forsycja może stanowić ładne, intensywnie zielone tło dla innych roślin.czytaj więcej...Kalina
Kaliny swą popularność zawdzięczają pięknym kwiatom zebranym w kuliste kwiatostany, a także ozdobnym, wielobarwnym owocom. W zależności od odmiany kaliny kwitną od końca lutego do końca czerwca.czytaj więcej...
Wrzośce
Wrzośce mogą kwitnąć zarówno wczesną wiosną, jak i latem. Najwcześniej
kwitnące gatunki mogą być ozdobą ogrodu już od lutego (przeważnie kwitną
do maja). Należą do nich przede wszystkim różne odmiany wrzośców
krwistych, inaczej zwanych czerwonymi lub wiosennymi oraz wrzośców
darlejskich.czytaj więcej...
Migdałek trójklapowy
Migdałek trójklapowy zakwita na przełomie kwietnia i maja. Wtedy to na
jego rózgowatych pędach pojawiają się małe, różowe kwiaty, które
przypominają różyczki. Krzewy te kwitną na jeszcze bezlistnych,
ciemnobrązowych pędach, a gęsto osadzone, pełne kwiaty pokrywają niemal
całe gałązki migdałka. czytaj więcej...Kalendarz biodynamiczny 2017
Życie w harmonii z naturą jest kluczem, dzięki któremu odkrywa się większość uroków codziennego życia. Dlatego najważniejsze jest, aby zrozumieć tę prosta zasadę, że naturalny porządek rzeczy to zbiór powtarzających się rytmicznie procesów, wpływających na stan naszego zdrowia, siłę fizyczną i równowagę duchową. Mechanizm funkcjonujący w przyrodzie oddziałuje na samopoczucie człowieka, będącego częścią świata. Aby lepiej poznać otaczającą nas rzeczywistość i dostosować rytm pracy oraz swój własny tryb życia, należy posiąść odpowiednią wiedzę z zakresu tych zjawisk, które mają na to największy wpływ więcej o kalendarzu księżycowym
Kalendarz księżycowy: dom i ogród
Zioła w kuchni.W kuchni używamy wielu ziół, dzięki którym wydobywamy nie tylko niepowtarzalny smak, ale także cudowny aromat.
O walorach ziół nikogo nie trzeba przekonywać. Poniżej jest spis podstawowych ziół z krótką charakterystyką i zastosowaniem w kuchni.
Nazwa. | Zdjęcie | Opis | Zastosowanie |
Bazylia | Jest rośliną jednoroczną, ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach. Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela, które ścina się w czasie kwitnienia. Wówczas roślina odrasta i powtórnie kwitnie. | Dania z pomidorami, groszek, szpinak, sałata, zupy fasolowe, baranina, wołowina, cielęcina, krewetki, sosy do spaghetti, suflety i omlety | |
Cząber | Jest rośliną jednoroczną, ma silnie korzenny zapach, a w smaku przypomina nieco pieprz. | Potrawy z warzyw strączkowych, kapusta gotowana, duszone, tłuste mięsa, smażone ryby | |
Kolendra |
| Jest rośliną jednoroczną, zielona część kolendry przypomina pietruszkę. Głównym i bardziej znanym surowcem kolendry są kuliste żółtobrunatne owoce. | Ziele - zupy z warzyw strączkowych, Nasiona - potrawy mięsne, sałaty |
Koper |
| Jest rośliną jednoroczną,należy do roślin najzasobniejszych w sole mineralne jak wapń, żelazo i fosfor, prowitaminę A, witaminy D, E, K, B1, B2, B6, B12, H, bardzo duże ilości witaminy C oraz inne związki i substancje czynne, a także olejek lotny. | Pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ryby, sosy do ryb, kiszone ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane |
Koper włoski (Fenkuł) |
| Roślina wieloletnia. Wszystkie części rośliny są jadalne: korzenie, łodygi i liście, a przyprawa pochodzi z suszonych nasion. Koper pochodzi z basenu Morza Śródziemnego | Można go gotować, grillować, dusić i jeść na surowo, daje wiele kulinarnych możliwości. Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie. Za względu na dosyć oryginalny zapach, fenkuł najczęściej używany jest jako przyprawa do mieszanek ziołowych czy dodatek do zup. |
Majeranek |
| Jest rośliną jednoroczną, jest kuzynem oregano, pochodzący z regionów Morza Śródziemnego i jest teraz powszechnie stosowaną przyprawą w wielu częściach Europy. | Biały barszcz, żurek, pieczenie z mięs, pasztety |
Kminek |
| Kminek jest dwuletni, po wydaniu nasion obumiera. Może osiągnąć wysokość 30-80 cm. Zarówno nasiona jak i liście oraz korzenie są jadalne | Chleb, kapusta, ziemniaki, mięsa |
Estragon |
| Aromatyczna bylina uprawiana jest dla swojego charakterystycznego smaku liści. Liście: od liniowych po lancetowate, niepodzielne, długość od 1-4cm. Wysokość: 2m. Pochodzi z rejonu Morza Kaspijskiego i z Syberii. | Marynaty do mięs, sałatki, omlety, ryby, zupa pomidorowa, brokuły, marynowane ryby, szparagi, kalafior, kapusta, drób |
Rozmaryn |
| Roślina krzewiasta w polskich warunkach nie mrozoodporna. Występuje w stanie dzikim w rejonie Morza Śródziemnego. Ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy. | Pieczona jagnięcina, wołowina, wieprzowina, drób, łosoś, pieczone ziemniaki, zielony groszek |
Oregano |
| Oregano to roślina wieloletnia, rośnie od 20-80 cm. Gatunek z rodziny mięty. Pochodzi z zachodniej i południowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza Śródziemnego. Ma aromatyczny, ciepły i lekko gorzki smak., | Pizza, sos do spaghetti, pieczeń wołowa, opiekana i pieczona jagnięcina i cielęcina, ryba, sosy pomidorowe, szpinak, sok warzywny |
Szałwia |
| Pochodzi z północnych stref przybrzeżnych Morza Śródziemnego i wciąż rośnie dziko na wzgórzach w Dalmacji, w regionie Chorwacji. Ma sosnowy smak i aromat. | Wszystkie dania wieprzowe, nadzienia do dań z ryb i drobiu, ciemne sosy, francuskie dressingi, pomidory, groszek. |
Tymianek |
| Mała wieloletnia krzewinka, różniąca się wyglądem w zależności od warunków glebowych i klimatycznych. Tymianek ogrodowy jest sztywny i krzaczasty, posiada wyprostowane łodygi, z których wyrastają parami małe, wąskie, eliptyczne szaro-zielone liście, czasem rdzawo-czerwone od spodu, długości 5-10mm. | Świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, sosy na bazie owoców morza, cebula |
Lubczyk |
| Roślina wieloletnia, należy do rodziny pietruszki, a jego nasiona, liście i korzenie są powszechnie stosowane w Europie do aromatyzowania potraw i napojów. | Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów, octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. |
Melisa |
| Jest wieloletnią rośliną zielną z liśćmi w kształcie serca, pokrytymi sztywnymi włoskami; rośnie do 1-2 metrów wysokości. Jest ziołem o świeżym cytrusowym zapachu, bardzo łatwym w uprawie. Wykorzystuje się zarówno świeże jak i suszone liście. | Jest częstym składnikiem dań z jajek, kremów, zup i zapiekanek, a także nadziewek do drobiu, baraniny lub wieprzowiny. Jej subtelny aromat idealnie podkreśla smak sosów i marynat do ryb. |
Mięta |
| Roślina wieloletnia,liście kilku gatunków mięty (istnieje ponad 40 odmian), wykorzystywane są w kuchni. W zależności od gatunku ma różny smak od ostrej do łagodnej, słodkiej, sprawiający uczucie chłodu w ustach. | Jest powszechnie stosowana w deserach, nadając charakterystyczny świeży smak owocom, lodom i sorbetom. |
Wiosna rozkwitła na drzewach i krzewach, a na waszych grządkach wciąż pusto? Myślisz, żeby posadzić tam jakieś zioła, ale nie wiesz jakie? Dziś podpowiemy wam, jak się za to zabrać. Oto kalendarium sadzenia dla najczęściej używanych w kuchni ziół! czytaj więcej...
Terminarz ochrony roślin na działkach
Jakie warzywa sadzić obok siebie
To, jakie warzywa sadzimy obok siebie, nie pozostaje bez wpływu na ich wzrost i jakość plonu. Poszczególne warzywa sadzone obok siebie
mogą wzajemnie oddziaływać pozytywnie lub negatywnie. Właściwe
sąsiedztwo warzyw jest równie ważne jak utrzymanie gleby w dobrej
kondycji, zrównoważone nawożenie czy płodozmian. Zobacz jakie warzywa sadzić obok siebie, aby uzyskać zdrowy i wysoki plon. Oto kilka przydatnych wskazówek oraz tabela z zestawieniem warzyw, które warto sadzić obok siebie czytaj dalej...
Pielęgnacja ogrodu jesienią
Właściwa pielęgnacja ogrodu jesienią ma decydujące znaczenie dla przygotowania się roślin do nadchodzącej zimy i ich właściwego przezimowania do następnej wiosny. Zobacz jak przycinać rośliny jesienią i zabezpieczać je na zimę. Czy o tej porze roku stosuje się nawozy i jak powinno wyglądać prawidłowe nawożenie roślin jesienią? Oto najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne w ogrodzie, o jakich należy pamiętać gdy kończy się lato i zbliża jesień!
Jakie drzewa można wyciąć bez zezwolenia-nowe przepisy
Z dniem 28 sierpnia 2015 r. w życie weszły nowe przepisy dotyczące wycinania drzew i krzewów, opierające się na ustawie dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody (Dz.U. z 2013 r. poz. 627, z późn. zm.). Zmiany wydają się przemawiać na korzyść właścicieli nieruchomości oraz działek. Przyjrzyjmy się dokładnie co zmieniło się w sprawie wycinania drzew i krzewów. Oto jakie drzewa według nowych przepisów można wyciąć bez zezwolenia i co robić gdy nie wiemy, czy zezwolenie na wycięcie drzewa jest wymagane więcej...
Porady ogrodnicze na październik
Kiedy i jak po raz ostatni kosić trawnik? Czy warto ściółkować glebę przed nadejściem zimy? Jak poradzić sobie z glonami w oczku wodnym? Jaki winobluszcz posadzić pod płotem, a jaki przy murze? Odpowiedzi na te pytania przygotowała dla nas gościnnie Pani Lucyna Grabowska z miesięcznika "Twój Ogrodnik". Oto, na co warto zwrócić uwagę w październiku. Czytaj więcej...
Iglaki pielęgnacja i nawożenie - film
Hortensja ogrodowa uprawa, pielęgnacja
Sekrety i ciekawostki o uprawie hortensji
ogrodowej. Zobacz jak dbać o hortensje i kiedy je przycinać, dlaczego
czasami hortensja nie kwitnie oraz jak zmienić kolor kwiatów hortensji z
niebieskiego na różowy czytaj więcej...
Róże ogrodowe odmiany, uprawa
Róże są jednymi z najczęściej uprawianych krzewów
ogrodowych. O ich niezwykłej popularności zadecydował ogromny wybór
kolorów i kształtów kwiatów, a także dostępność odmian o różnym pokroju,
sile wzrostu i zastosowaniu. Co sprawia, że jedne róże ogrodowe wspaniale kwitną i bujnie rosną, a inne niedomagają i łatwo zapadają na choroby? Poznaj sekrety uprawy róż oraz najlepsze odmiany róż do uprawy w ogrodzie czytaj więcej...
Wywar ze skrzypu przeciwko mszycom
Znalezienie
skutecznej metody walki z atakiem mszyc niejednokrotnie spędza sen z
powiek amatorom roślin. Wykorzystanie środków chemicznych jest prostą
drogą na skróty - oczywiście podziała, jednak ucierpią przy tym również
pożyteczne owady drapieżne i zapylające. Ekologiczne i skuteczne
rozwiązanie problemu czasami leży bliżej, niż nam się wydaje, a w tym
wypadku - dosłownie rośnie pod nogami i aż żal byłoby go nie
wykorzystać. Pomocną dłoń wyciąga do nas pospolity chwast - skrzyp
polny...
Lato w ogrodzie - choroby i szkodniki atakujące ogród latem
Lato w ogrodzie to wymarzona pora roku. Długie, słoneczne dni pozwalają cieszyć się pięknym widokiem roślin. Jednak nie tylko my, ludzie, jesteśmy miłośnikami letnich ogrodów. Częstymi, jednakże nieproszonymi, gośćmi w naszych ogrodach są choroby i szkodniki roślin. Działają jak wandale, niszcząc to co piękne i wartościowe. Dlatego tak ważna jest ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami, atakującymi ogrody w lecie. Czytaj więcej...OCHRONA ROŚLIN W LECIE
Każdy z nas uwielbia swój ogród latem. Długie,
słoneczne dni pozwalają cieszyć się pięknym widokiem roślin. Kolory
kwiatów mienią się w słońcu, niczym tęcza na niebie powodując uśmiech na
naszych twarzach. Soczysta zieleń trawy uspokaja nerwy, wycisza i
łagodzi stres. Jednak nie tylko my, ludzie, jesteśmy miłośnikami letnich
ogrodów. Częstymi, jednakże nieproszonymi, gośćmi naszych roślin są
szkodniki i choroby. Czytaj więcej...
CHOROBY I SZKODNIKI W MAJU
Maj to miesiąc ogromu kwitnących roślin i budzącego się
życia w ogrodzie, słychać zewsząd śpiew ptaków oraz brzęczenie trzmieli i
pszczół. Ale wśród piękna kwiatów można zauważyć niepokojące oznaki
działania szkodników i chorób. W tym miesiącu licznie mogą pojawić się
mszyce i wiele innych szkodników roślin. Jak je zidentyfikować i jak
sobie z nimi poradzić? czytaj więcej...
WPŁYW KSIĘŻYCA NA ROŚLINY
Są dwa czynniki mające duży wpływ na wegetację roślin. Pierwszy to
pogoda a drugim jest Księżyc, dlatego przy wykonywaniu rożnych prac w
ogrodzie należy uwzględnić fazę w jakiej znajduję się nasz satelita czytaj więcej...
Bardzo słuszne uwagi. Ostatnio kupowałam kwiaty na www.krzewyozdobne.net
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca, zdrowe i piękne.
Bardzo fajnie zostało to napisane.
OdpowiedzUsuń